PSYryn säännöt

Psykoterapeuttiyhdistys PSYry ry

Säännöt 27.11.2024

 

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Psykoterapeuttiyhdistys ry (PSYry) ja sen kotipaikka on Hyvinkää.

 

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on

·      vahvistaa psykoterapian asemaa ja saatavuutta yhteiskunnassa

·      toimia tarpeenmukaisen julkisrahoitteisen psykoterapian ja psykoterapian lakisääteisen oikeuden säilymisen puolesta (KELAn kuntoutuspsykoterapiajärjestelmä)

·      vaalia erilaisia psykoterapiasuuntauksia ja edistää sekä koulutukseen hakeutuvien että asiakkaiden valinnanvapautta näiden suhteen

·      edistää koulukuntarajat ylittävää jäsentensä välistä yhteistoimintaa

·      ottaa tarvittaessa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja päätöksentekoon psykoterapiaa koskien ja

·      tehdä yhteistyötä muiden edellämainittuja asioita edistävien tahojen kanssa.

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen yhteisiä tapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia, aktivoi jäseniään yhteisölliseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan, harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa, seuraa mielenterveyskysymyksiin liittyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä, poliittista valmistelua ja päätöksentekoa, sekä tekee tarvittaessa näihin liittyviä aloitteita, esityksiä ja kannanottoja, sekä jakaa apurahoja.

 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä.

 

3. Jäsenet

Yhdistykseen jäseneksi voidaan hyväksyä

·      henkilö jolla on Valviran myöntämä oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä, tai

·      määräaikaisesti henkilö, joka on tullut todistetusti hyväksytyksi  ja opiskelee psykoterapeutin nimikesuojausoikeuteen johtavassa psykoterapeuttikoulutuksessa (Valviran / Sosiaali- ja Terveysalan lupa- ja valvontaviraston todistus nimikeoikeudesta tulee esittää yhdistykselle 12 kk:n sisällä koulutusohjelman päättymisestä) 

ja

·      joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.

Jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus. Hallitus voi tehdä harkintansa mukaisesti poikkeuspäätöksiä jäsenasioissa.

 

4. Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous.

 

5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 3-9 muuta jäsentä. Hallitusta valittaessa pyritään aina mahdollisimman monipuoliseen eri psykoterapiasuuntausten edustukseen. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi kalenterivuotta siten, että vuosittain on erovuorossa puolet hallituksen jäsenistä. Ensimmäisen kerran erovuorossa olevat valitaan yhdistyksen syyskokouksessa arvalla, mikäli halukkaita erovuoroisia ei ole. Hallituksen puheenjohtajana voi toimia enintään kolme peräkkäistä toimikautta eli yhteensä kuusi vuotta. Mikäli hallituksen jäsen eroaa kesken kauden, voidaan yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa valita hänen tilalleen toinen jäljelläolevaksi toimikaudeksi.

 

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä sihteerin, jäsensihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

 

7. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

 

8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä hallituksen määrittämällä etäyhteydellä. Etäyhteydellä osallistuvien on osallistuttava omalla nimellään ja kasvoillaan. Kameran tulee olla päällä koko kokouksen ajan.

 

9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle sähköpostitse, vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. Hallitus voi tiedottaa kokouksesta myös muilla yhdistyksen käyttämillä viestintäkanavilla.

 

10. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös tai vuosilaskelma, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle

6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle

7. valitaan yksi toiminnantarkastajaa ja hänelle varatoiminnantarkastaja.

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

 

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.