Mitä on laadukas psykoterapiatutkimus?
27.4.2025
Timo Sampolahden ja Katja Kurrin artikkeli psykoterapian tutkimusmenetelmistä ja erityisesti RCT-tutkimuksen asemasta ja ongelmista (s. 83-). Saman lehden loppupuolella myös prof. Erkki Heinosen ja prof. Jarl Wahlströmin kommenttipuheenvuorot.
“Jaan Sampolahden ja Kurrin näkemyksen, että metodologisesti kapeakatseinen terapiatutkimus kaventaa terapeuttista ajattelua ja käytäntöä. Se ei palvele myöskään tulevien psykoterapeuttien kehitystä: ainakaan sikäli kuin terapia tulee pysymään olennaisesti kahden ihmisen välisenä kohtaamisena, pikemmin kuin potilaan keskusteluna ensisijaisesti tekoälyn tai ohjelmiston kanssa. Kompleksisten ongelmien kanssa toimiessa tarvitaan kykyä ajatella asioita eri näkökulmista; kuten tarvitaan myös eri 92 Psykologia 1–2/2025 tutkimustraditioiden vuoropuhelua, vaikka se ei yksinkertaista olekaan.”
****
“Psykoterapiatutkimuksella on kaksi perustehtävää – yhtäältä arvioida toiminnan tuloksellisuutta ja kehittää sen vaikuttavuutta ja toisaalta luoda ymmärrystä niistä prosesseista, joiden kautta myönteinen tulos muodostuu (tai on muodostumatta). Tähän tarvitaan sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä soveltavia tutkimuksia. Keskeistä on, että tutkimusotteet huomioivat psykoterapian erityisen luonteen sosiaalisena toimintana ja sen prosessinomaisuuden. On hyviä perusteita todeta, että RCT-paradigman mukaiset kliiniset kokeet eivät tähän pysty.”