Psykoterapian laadunvalvonta vaatii omat periaatteensa – ei somatiikan malleja
30.4.2025
Kasperi Mikkonen (HS Mielipide 26.4.) vaatii psykoterapian vaikuttavuuden seurantaa ja vertaa tilannetta somatiikkaan, kuten verenpainetaudin hoitoon. Vaikuttavuuden seuranta on tärkeää, mutta psykoterapian laadun arviointiin ei voida soveltaa suoraan lääketieteellisiä malleja.
On tärkeää, että psykoterapian tarjoajilla on asianmukainen koulutus ja riittävä osaaminen ja että hoito on potilaan kannalta vaikuttavaa. Tutkimusten mukaan kuitenkin juuri psykoterapeutin ja asiakkaan välinen keskinäinen sopivuus on hoidon onnistumisen tärkeimpiä edellytyksiä – tekijä, jota ei voida mitata yksiselitteisin mittarein.
Psykoterapian vaikutukset ovat luonteeltaan monitahoisia ja yksilöllisiä, eikä oireiden väheneminen ole aina hoidon ensisijainen tavoite asiakkaan näkökulmasta. Asiakkaat kuvaavat usein ymmärtävänsä oireiden olevan ilmiasuja syvemmällä oleville kokemuksille, ja hakevat psykoterapiasta tukea itsensä ymmärtämiseen ja ihmissuhteiden parantumiseen – asioihin, joita oiremittarit eivät suoraan tavoita.
Mielenterveyden hoitojen erityisluonne vaatii omat arviointi- ja laadunvarmistuskäytäntönsä. Liiallinen somatiikan mallien soveltaminen mielenterveyden hoitoon uhkaa kaventaa psykoterapian inhimillistä ja yksilöllistä luonnetta ja edistää ei-toivottua medikalisoitumista, jossa hoitoa arvioidaan ensisijaisesti lääketieteellisin kriteerein potilaan tarpeiden sijaan.
On myös syytä tehdä avoimeksi, että Terapiat etulinjaan -toimintamallin taustalla oleva hanke edistää oman laaturekisteripalvelunsa käyttöönottoa koko Suomessa. Tämä vallan keskittämisen intressi vaikuttaa väistämättä esitettyihin ehdotuksiin ja siihen, miten vaikuttavuuden seurannan tarve perustellaan. Mielenterveyspalveluiden kehittämisessä tulee aina varmistaa, että ratkaisut palvelevat ensisijaisesti potilaiden ja asiakkaiden etua, eivätkä esimerkiksi pyrkimyksiä keskittää koko maan mielenterveyspalveluiden ohjailuvaltaa pienelle ryhmittymälle.
Psykoterapian vaikuttavuuden seuranta on tärkeää, mutta sen kehittämisessä on kunnioitettava psykoterapian erityisluonnetta ja vältettävä mekaanisia ja yksipuolisia mittaristoja, jotka eivät tee oikeutta psykoterapian moniulotteisille vaikutuksille.
Nina Pyykkönen
erikoispsykologi, psykoterapeutti
puheenjohtaja, Psykoterapeuttiyhdistys PSYry
Psykoterapeuttiyhdistys PSYryn hallitus